tirsdag den 31. januar 2012

iBooks Author - bliv dit eget ebogsforlag

Apple har her i januar lanceret en ny gratis udgave af iBooks Author, som gør det at lave en ebog ca. lige så nemt som at sætte en opgave op i Word. Herudover kan man via softwaren sætte sin iBook direkte til salg i Apples iBook Store, eller give den gratis væk hvis man er den type. Der er selvfølgelig en række "men'er" som fx at man binder sig til kun at distribuere via iBook Store. Men systemet er alligevel en god repræsentant for den revolution i nye måder at formidle viden på, der sker i disse år.


Ikke mindst to spørgsmål presser sig på i forlængelse af lanceringen af dette og lignende systemer: 1) hvad gør det ved forlagsbranchen og 2) hvad gør det ved "bogen".

Forlagene lever i kraft af deres evne til at kunne producere bøger billigt og effektivt, at kunne distribuere dem samt at kunne skabe gode bøger gennem deres redaktionelle kompetencer og viden om målgrupper. Med systemer som iBooks Author er der imidlertid ikke mere nogen særlig værdi i at kunne producere bøger billigt. Det kan alle nemlig nu. Samtidig bliver værdien af at kunne distribuere bøger til boghandlere mv. også mindre (selvom den ikke forsvinder), når alle får direkte adgang til online book-stores som er populære og ikke styret af forlagene. Tilbage bliver naturligvis viden om målgruppe og redaktionelle kompetencer som stadig vil være vigtige, men der er ingen tvivl om at forlagsbranchen vil blive grundlæggende forandret de næste 10-15 år i takt med at vores opfattelse af "bøger" udfordres og alle selv får mulighed for at producere bøger.

Bogen bliver også udfordret af de nye muligheder - eller i det mindste vores opfattelse af bogen. Diskussionen om hvorvidt e-bogen vil afløse papirbogen føres ofte som en diskussion om hvilket medie, der egner sig bedst. Diskussionen overser imidlertid ofte at bøger og e-bøger er to forskellige ting, eller i det mindste burde være det. Hidtil har det været relativt simpelt idet langt størstedelen af e-bøgerne blot er digitale udgaver af eksisterende bøger. Men mens en papirbog let kan oversættes til ebog-formatet forholder det sig ikke på samme måde den anden vej. E-bøger med interaktive elementer, videoklip, quizzer og 3D-modeller vil aldrig kunne udgives i papirform. Det vil således ikke være et spørgsmål om folk foretrækker en papirbog eller en e-bog idet en stor mængde bøger kun vil være tilgængelige som e-bøger i fremtiden.

De mange muligheder i e-bøger er afgjort mest velegnede til faglitteratur, og al sandsynlighed taler for at det bliver indenfor skønlitteraturen papirbogen vil holde ud længst og måske aldrig vil forsvinde helt. Men det bliver spændende at se, om også vores ide om et skønlitterært værk vil ændre sig med tiden, så e-bogens nye muligheder også vil blive en integreret del af fx romaner.

søndag den 29. januar 2012

Tom Chatfield: Fun Inc.

Tom Chatfields "Fun Inc: Why Games are the 21th Century's Most Serious Buisness" er en udfordring til den etablerede måde at tænke computerspil på som noget der primært er for socialt handicappede mænd der aldrig er blevet rigtig voksne. I bogen giver Chatfield en gennemgang af en lang række aspekter af spil og spilbranchen og diskuterer spils potentiale som kunst, formidlingsform, socialt udtryk eller pædagogiske redskab. Ikke mindst fremhæver han også hvordan spil har potentialet til at blive et af det 21. årh.'s potentielt mest profitable markeder.

Bogen er et must read for enhver med interesse for spil. Herunder er to (lange) videoer hvor Chatfield præsentere forskellige dele af bogen

mandag den 23. januar 2012

Grauballemanden går på nettet

Grauballemanden har fået en ny tilværelse på nettet og har meget passende fået hjemmesideadressen grauballemanden.dk. Der er tale om et stort anlagt projekt der er udgivet af blandt andet Moesgård museum med støtte fra kulturministeriet.



Resultat er en yderst professionelt udseende interaktiv udstilling hvor man kan gå på opdagelse i en lang række aspekter af fundet og se en række forskellige videoklip med forskere der forklare om baggrunden for vores viden om den gamle.

De interaktive funktioner er også tilstede og det er muligt selv at konstruere sit eget bud på Grauballemandens livsforløb som man derefter kan se som tegnefilm. Herudover kan man også online sammenstykke præsentationer via sidens materiale ved hjælp af en yderst smart funktionalitet som dog ikke lige virkede ordentligt da jeg skulle prøve den - men hva?

Alt i alt et projekt der er kommet udover mange af de børnesygdomme som Netudstillinger hidtil har haft, men som dog stadig sine steder virker unødigt kryptisk i sin opbygning. Og så det sædvanlige når tingene skal stilles smart op: Man har på intet tidspunkt noget samlet overblik over hvad det er man bevæger sig rundt i og hvor meget der er. At bevare de gådefulde og labyrintagtige samtidig med at man giver brugeren overblik må være en af de største udfordringer i fremtiden for mediet.

onsdag den 18. januar 2012

Velkommen

Velkommen til denne blog om IT-baseret historieformidling. Bloggen er frit tilgængelig for alle, men er særligt rettet mod undervisningen i IT-baseret historieformidling på Aarhus Universitet i foråret 2012. På bloggen vil der løbende komme indlæg om formidling og eksempler fra internettet. Desuden findes her yderligere praktiske informationer om kurset.

Det er kun tilmeldte på holdet der kan skrive indlæg men alle er velkommen til at deltage i diskussionen.

vh
Peter