mandag den 12. marts 2012

På rejse med vikingerne

I 2009 lancerede seksten historiske lokaliteter fra hele Skandinavien multimedieprogrammet "Vikingerejsen". Denne portal fungerer som en form for rejseguide, der tager børn og interesserede voksne med på en rejse gennem den nordiske vikingetid.
"Vikingerejsen" er produceret i samarbejde mellem seksten museer i Norden, hvor Kongernes Jelling, Lindholm Høje Museet og Antikvariske Samling i Ribe er de danske repræsentanter. Det omfangsrige projekt er finansieret af Nordisk Ministerråd.
 
"Vikingerejsen" består af to dele – en kortfunktion og et spil. Med musik i bedste Ronja Røverdatter-stil præsenteres brugeren for et interaktivt kort over Skandinavien, hvor de historiske lokaliteter er markeret.


Mit første besøg var Jelling, hvor jeg blev mødt af en kort gennemgang af Jellings historiske betydning og en tidslinje, som var styrende for "rejsen" tilbage til vikingetidens Jelling. Efter min mening fungerer tidslinjen rigtig godt, og den sætter den historiske lokalitet ind i en historisk kontekst. Man kan altså kronologisk følge udviklingen fra vikingetid til nutid, og hvordan samtiden har opfattet eksempelvis Jelling.

Billederne på alle siderne er suppleret med animationer af personer, figurer og lignende, der fortæller andre – og til tider mere skæve – historier fra området og tiden. Jeg synes overordnet, at det fungerer godt med disse features. Til tider kan det dog være lidt uoverskueligt, hvor mange undersider og tillægshistorier, der egentlig er til hvert billede. Alligevel gør det formidlingen meget levende, og jeg tror, at det især tiltaler yngre børn, at det er "levende" personer, der taler, og ikke bare tekst der skal læses.



Nogle af de historiske steder er også forsynet med et kort over området. På disse kort er der markeringer, der giver adgang til en 360 graders visning af området. Jeg synes, det giver et rigtig godt overblik over områderne og seværdighederne, og det er mange gange som at være der selv – næsten da.

Nogle steder er der også indlagt små quizzer eller spørgsmål, der skal besvares, før man kan klikke sig videre. Brugeren bliver inddraget i formidlingen og aktiveres, hvilket fungerer rigtig fint. Levende og spændende bliver materialet om vikingetiden, og det skaber en god vekselvirkning mellem formidlende og faktuelle sætninger. 



Projektets anden del består af et spil, der efter min mening fungerer mindre godt end "rejseguiden". Her skal man følge et vikingetogt på vej ud i verden ud fra de lokaliteter, der er beskrevet i "rejseguiden". Når vikingeskibet kommer i land, bliver der stillet spørgsmål angående vikingerne og det samfund, som de møder. Der er altså mere tale om en simpel quiz end et egentligt spil, og jeg mistede selv hurtigt interessen efter få togter.



Jeg synes generelt, at "Vikingerejsen" fungerer rigtig godt. Der er enormt meget materiale, og det ser ud til, at der er brugt meget tid og mange penge på projektet. Idéen om et fælles projekt for Skandinavien er rigtig god, men enkelte steder oplevede jeg, at oversættelsen til dansk ikke var gennemført, så svensk, norsk og dansk blev blandet sammen.

Det er klart kortfunktionen med tidslinjerne og de fine billeder/animationer, der fungerer bedst, og spillet – eller quizzen – kunne måske helt have været udeladt.
Jeg er i hvert fald blevet lidt klogere på vikingetiden i hele Skandinavien efter denne vikingerejse J
"Vikingerejsen" kan findes på http://vikingaresan.raa.se/Vikingaresan.htm
 

3 kommentarer:

  1. Først så jeg på quiz-delen, og den er ret kortfattet og ikke så spændende, så der er jeg helt enig med dig Laura.
    Bagefter undersøgte jeg så selve kortet og vikingerejsen, og først var jeg heller ikke imponeret der - de første par steder og tidsaldre jeg undersøgte var igen meget kortfattede, men jeg var vist bare lidt uheldig. De fleste af stederne og tidsaldrene har mere at byde på, som du også skriver, Laura, er der enormt meget materiale og mere man kan trykke på og få mere info om. Jeg synes ravnene fungerer godt, at man kan springe til andre steder der har relevans for hvor man nu end er kommet ind. Selvom siden har meget info og den ser indbydende ud, er det mest bare overfladisk tekst, og jeg tænkte på hvor godt det virker for skolebørn?

    SvarSlet
  2. Du har nok ret i, at det hurtigt bliver lidt trivielt, og jeg skal da også indrømme, at jeg kun har udforsket få af lokationerne. Men jeg synes nu ikke, at det bare er overfladisk tekst. I Jelling fortælles den historiske udvikling i udgravningerne, og det fungerer faktisk rigtig godt, synes jeg. Det var ikke bare den gamle historie om Gorm, Thyra og Harald og noget med noget overgang fra vikingetid til kristendom.
    Men jeg kan sagtens se, at det ikke er formidling i verdensklasse!

    SvarSlet
  3. Jeg synes faktisk siden er okay, taget i betragtning den skal bruges til folkeskolebørn i de laveste klasser. Nu er jeg ikke vild skarp på al om vikingetiden, så selvom det måske er ret tamt, så fik jeg da en smule ud af siden.
    Jeg tror godt man som skolebarn kan få noget ud af siden, altså hvis de ved siden af også søger viden andre steder. Det er måske ikke det bedste for en side, at der skal materiale søgning til ved siden af.
    Hjemmesiden var nu meget hyggelig, og musikken godt opmuntrende. :)

    SvarSlet