tirsdag den 31. januar 2012

iBooks Author - bliv dit eget ebogsforlag

Apple har her i januar lanceret en ny gratis udgave af iBooks Author, som gør det at lave en ebog ca. lige så nemt som at sætte en opgave op i Word. Herudover kan man via softwaren sætte sin iBook direkte til salg i Apples iBook Store, eller give den gratis væk hvis man er den type. Der er selvfølgelig en række "men'er" som fx at man binder sig til kun at distribuere via iBook Store. Men systemet er alligevel en god repræsentant for den revolution i nye måder at formidle viden på, der sker i disse år.


Ikke mindst to spørgsmål presser sig på i forlængelse af lanceringen af dette og lignende systemer: 1) hvad gør det ved forlagsbranchen og 2) hvad gør det ved "bogen".

Forlagene lever i kraft af deres evne til at kunne producere bøger billigt og effektivt, at kunne distribuere dem samt at kunne skabe gode bøger gennem deres redaktionelle kompetencer og viden om målgrupper. Med systemer som iBooks Author er der imidlertid ikke mere nogen særlig værdi i at kunne producere bøger billigt. Det kan alle nemlig nu. Samtidig bliver værdien af at kunne distribuere bøger til boghandlere mv. også mindre (selvom den ikke forsvinder), når alle får direkte adgang til online book-stores som er populære og ikke styret af forlagene. Tilbage bliver naturligvis viden om målgruppe og redaktionelle kompetencer som stadig vil være vigtige, men der er ingen tvivl om at forlagsbranchen vil blive grundlæggende forandret de næste 10-15 år i takt med at vores opfattelse af "bøger" udfordres og alle selv får mulighed for at producere bøger.

Bogen bliver også udfordret af de nye muligheder - eller i det mindste vores opfattelse af bogen. Diskussionen om hvorvidt e-bogen vil afløse papirbogen føres ofte som en diskussion om hvilket medie, der egner sig bedst. Diskussionen overser imidlertid ofte at bøger og e-bøger er to forskellige ting, eller i det mindste burde være det. Hidtil har det været relativt simpelt idet langt størstedelen af e-bøgerne blot er digitale udgaver af eksisterende bøger. Men mens en papirbog let kan oversættes til ebog-formatet forholder det sig ikke på samme måde den anden vej. E-bøger med interaktive elementer, videoklip, quizzer og 3D-modeller vil aldrig kunne udgives i papirform. Det vil således ikke være et spørgsmål om folk foretrækker en papirbog eller en e-bog idet en stor mængde bøger kun vil være tilgængelige som e-bøger i fremtiden.

De mange muligheder i e-bøger er afgjort mest velegnede til faglitteratur, og al sandsynlighed taler for at det bliver indenfor skønlitteraturen papirbogen vil holde ud længst og måske aldrig vil forsvinde helt. Men det bliver spændende at se, om også vores ide om et skønlitterært værk vil ændre sig med tiden, så e-bogens nye muligheder også vil blive en integreret del af fx romaner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar