Jeg er blevet beskyldt for at være for negativ i min generelle vurdering af konkrete eksempler på netformidling. Derfor nu et eksempel på noget jeg rent faktisk synes virker :-)
Den danske spilvirksomhed Serious Games Interactive, udgiver mange forskellige læringsspil henvendt til både grundskolen og ungdomsuddannelserne. De har en historiespilserie, der hedder "Playing History" som virker ok, men som også er lidt for overpædagogiserende efter min smag. Det samme gælder deres ulandsspil, som er lidt for meget sovset ind i moral.
Deres prisvindende spilserie "Global Conflicts" er jeg tilgengæld imponeret over. Den retter sig først og fremmest mod samfundsfag, men derfor kan opbygningen jo godt være relevant for historikere. Spillene koster penge, men man kan oprette en prøveadgang, der giver lov til at teste dem i en periode. Jeg har spillet spillene "Checkpoints" om den palæstinensiske-israelske konflikt og så "Election Day" (valgdagen i den danske udgave), som handler om magt og politik i Guatemala.
Særligt Election Day synes jeg fungerede godt. Det grafiske udtryk er lidt amatøragtigt, hvis man sammenligner det med store kommercielle spil, men er fint nok i forhold til at det er et læringsspil. I spillet skal man som journalist afdække en kompliceret historie, med lokale krigsherre, valgsvindel og korruption, uden klare helte og skurke. Som journalisten skal man ofte tage kritisk stilling til de forskellige udsagn på en måde der minder om den historiske kildekritik. Jeg spillede ikke spillet helt til ende men blev automatisk så fanget af historien at jeg spillede det et godt stykke tid. Og selvom jeg havde spillet det for min egen fornøjelses skyld forlod jeg det alligevel med en følelse af, at jeg nu havde lidt bedre forståelse for de svære vilkår demokratiet skal fungere under mange steder i den tredje verden.