Rundt om 1864
Hvordan var det nu lige, det var med krigen i 1864?På 1864.dk kan man både orientere sig overordnet om krigen i 1864 og dykke ned i detaljerne.
Hjemmesiden er drevet af Historiecenter Dybbøl Banke og har til formål "at samle viden om krigen 1864 og dens konsekvenser".
(Bemærk at der ikke står noget om at formidle denne viden!!)
Men folkene bag HAR tænkt sig at formidle. Jeg tror endda, at de har tænkt rigtig meget. Hjemmesiden spiller på min. 3 formidlingsfronter, som jeg kort beskriver her:
Dagens Avis
Det første, man ser når man ankommer til hjemmesiden, er dagens udgave af "1864-tidende". Hjemmesidens næstmest ambitiøse projekt! Her præsenteres (næsten) dagligt en artikel om begivenhederne den pågældende dag under krigen i 1864. Desuden har centerleder Bjørn Østergaard lejlighedsvis knyttet kommentarer til artiklen. Jeg tror nok, at det var planen, at det skulle ligne en avis fra 1864. Det lykkes ikke særligt godt, men til gengæld er der massere af detaljer, som kan være sjove at læse - især øjenvidneberetninger.
Klassisk internetformidling
For mig at se er hjemmesidens mest anvendelige del en tematisk, men samtidig kronologisk, gennemgang af krigen. Her bliver man præsenteret for korte og letlæselige artikler, som giver et glimrende overblik over krigens forløb. Artiklerne er umiddelbart rettet imod gymnasieelever og interesserede voksne. Desværre er der en hel del sproglige problemer; nogle af teksterne er skrevet i nutid, der er stavefejl og underlige prioriteringer som at skrive "Praha" i stedet for "Prag". Jeg synes ærligt talt, at sådanne sproglige problemer forstyrrer billedet af en ellers fin overbliksskabende gennemgang af krigen i 1864.
Keep it simple
Jeg forstiller mig, at de fleste af projektets midler er blevet brugt på "Rute 1864". Her kan man endnu engang følge krigens begivenheder. Men nu som højtlæsning. krigen opdeles i 14 underpunkter - som hver har sin egen højtlæsningsintro, inden man kan vælge at høre en række øjenvidneberetninger.
Ideen er måske god nok, men jeg kørte ret hurtigt død i højtlæsningen - måske er lydklippene for lange!
Folkene bag 1864.dk har helt sikkert brugt en del energi på at opbygge hjemmesiden, så den formidler grundigt og originalt. Desværre er de to mest originale formidlingskanaler, "Rute 1864" og "1864-tidende", i bedste fald sjove, men ikke særligt "langtidsholdbare". (Dog et point herfra for forsøge - ideerne er gode nok).
På den positive front giver artikelgennemgangen af krigen et fint overblik, hvis man ser bort for problemerne med sproget.
Aaaaargh.... Har simpelthen måtte opgive at sætte mig nærmere ind i denne side! Hver eneste gang jeg trykker på et nyt link på siden dukker der en udklædt dame op og starter på "Vores kokkepige Dorotea på Als har...." og man skal slukke for hende hver eneste gang!
SvarSletDerudover kan jeg ikke få lydklippene til at virke og heller ikke linkene ude i siden. Var dog umiddelbart imponeret af de mere end 500 brugerkommentarer der var til siden, men det vidste sig at de 495 var spam der reklamerede for viagra og det der var værre (alt efter hvad man foretrækker)
Men selve layoutet virker også lidt amatøragtigt for mig at se. Jeg må indrømme jeg er enig med Simon i ikke at give særligt høje karakterer her. Det er simpelthen for sjusket, og måske et godt eksempel på, at folk tror det ikke kræver samme sans for detaljer, overblik og ide at udgive en hjemmeside som når man udgiver en bog.
Her sad jeg og tænkte "Yes!" en hjemmeside med et godt overblik over 1864 krigen, hvilket ville være perfekt til brug i en eksamensoplæsning. Jeg blev slemt skuffet.
SvarSletSom Simon og Peter må jeg erkende at siden simpelthen er for amatøragtig. Derudover kunne jeg heller ikke få nogle links eller lydklip til at fungere. En overgang tænkte jeg problemet var min mac, og at siden måske var skabt mere til windows styresystem (eller hvad ved jeg) men jeg kan se, at jeg ikke er den eneste der har haft problemer.
Ideen er dog ikke fremed -> Twitter har lavet et projekt, hvor de laver historiske opdates / kommentarer med begivenheder som sker nu (dengang) hvis i forstår :)
https://twitter.com/#!/WorldHistory101
https://twitter.com/#!/RealTimeWWII
de forskellige twitterprojekter, er faktisk rigtig interessante. RealTimeWWII er meget ambisiøst og har rigtig mange læsere. Man kunne sagtens lave noget tilsvarende fx med Danmark under besættelsen
SvarSlet