tirsdag den 28. februar 2012

Rundt om runer

Internetsiden Rundt Om Runer er lavet af Moesgaard Museum i 2009 med støtte fra Kulturfonden og omhandler nordens ældste skrifttegn -  runerne.
Den er blevet udarbejdet som følge af en særudstilling der vistes på museet og hed ”Runer – fra graffiti til gravskrift” samt i anledningen af den nye runehal som indeholder syv runesten fundet nær Århus.  



Selve siden er forholdsvis simpelt bygget op med en meget kort introduktion til siden og et menu-felt med de forskellige emner den indeholder. F.eks. kan man undersøge runealfabetet, høre runernes udtale samt få en forklaring på de enkelte runer og deres betydning.
Derudover kan man læse lidt om sprogets ophav og se eksempler på sætninger, Skånske Lov og datidens ”graffiti” skrevet med runer, for at ane forskellen fra dengang til i dag.

I forbindelse med udstillingen, kunne lærere tage på et kursus for at få mere information om udstillingen og runer generelt, så de ville være i stand til at fortælle nærmere om runer på deres egne skoler og klasser. Desuden anbefales siden også som uddannelsesressource for at få folkeskoleelever til bedre at kunne sætte sig ind i runernes historie og udvikling fra jernalderen til middelalderen.

Ydermere er der udarbejdet en side med links og litteratur som overskrift, hvor man kan finde relevant litteratur om runer, andre museers sider omhandlende runer eller genvejen til at riste egne runer, hvis lysten til det skulle forekomme.


Siden generelt synes jeg er ganske udmærket og er skabt på baggrund af en god idé. Den har en enkel opbygning og fin fremtoning. Når det så er sagt, synes jeg det må understreges, at den næsten er for simpel, idet der ikke findes så forfærdeligt meget indhold på den. De enkelte menu-sider er hurtigt læst igennem, og meget let forståelige. Der er ikke så meget nyt under solen og man sidder lidt tilbage med følelsen af ”var det, det?”.
Siden henvender sig derfor nok mest til folkeskolen i forbindelse med eller som forarbejde inden besøg på museet, eller til hurtig information omkring runer.





onsdag den 22. februar 2012

Mysteriet om Jelling


Mysteriet om Jelling er et læringsspil til 5-6 klasses historieundervisning. Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Skoletjenesten, Nationalmuseet og Jelling projektet i 2010.
Spillet går ud på, at man skal finde ud af hvad det egentlig skete i Jelling i 900-tallet. Måde hvor på man gør det, er ved først at høre tre eksperter komme med deres tolkning af forskellige problemstillinger. Derefter skal man klikke sig nationalmuseets aktiv og løse forskellige opgaver og sende en ”rapport” til museumsinspektøren, med den fortolkning man syntes kan være mest rigtig.

http://www.mysterietomjelling.natmus.dk/



Igennem spillet optræder en gammel hvidhåret videnskabsmand som fortæller og guide. Han minder nu mest om Einstein, som hopper rund og opfører sig mærkeligt. Jeg har lidt svært ved at se hvad han laver i et historiespil, men han er da meget hyggeligt.
Hele vejen igennem bliver historien om Jellinge højene, kirken, skibssætningen og udgravningerne forklaret meget pædagogisk. Det blev tilsidst ret irriterende, men håber ikke det har den samme effekt på en 5. eller 6. klasse.

Undervejs i spillet stifter man bekendtskab med forskellige historiske og arkæologiske metoder, såsom kildehåndtering, dendrokronologi og tolkning af runer. Det bliver gjort på en rigtig fin måde, uden at nævne men masse fagtermer, men bare beskrive metoderne måde med billeder og tekst.



Ideen med at sende en ”rapport” gør også at man holder spilleren op på hvad man lige har lært, hvilket virker både motiverende og man får gentaget den viden man lige har fået.

Jeg syntes det er rigtig godt at der bliver vist hvordan der kan være flere fortolkninger af historiske spørgsmål, selvom det ender med at man skal vælge en som så skal være den rigtige tolkning.

Alt i alt syntes jeg faktisk det er et rigtig godt lille spil hvor man på ikke alt forlang tid kommer igennem den ellers ret så komplekse historie om Jelling i 900 tallet.

Man får point efter hvor godt man besvare rapporterne, men fandt dog aldrig rigtig ud af hvordan pointsystemet virkede - ud over at jeg scorede 450 ud af 525 mulige point.
Så se om I kan gøre det bedre end mig :)

mandag den 20. februar 2012

Kommunikation og mangel på samme

 Det er svært at skrive så folk kan forstå det - det gælder både privatpersoner og (måske ikke mindst) store organisationer. Ofte går man ud fra at jo større og derved mere professionel et foretagende er, jo flere dygtige mennesker har de til at stå for deres kommunikation. Ser man på de konkrete eksempler ser det imidlertid ud til at det ofte nærmest er modsat. Banker, offentlige institutioner og universiteter, kan producere noget af det mest sorte kommunikation man kan forestille sig. Nedenstående er et pragtfuldt eksempel som jeg har tyvstjålet fra en blog af Christiane Vejlø som har skabt elektronista.dk der er en blog/virksomhed/magasin mv. der skriver om nye digitale trends set med kvindelige øjne. Den er afgjort et besøg værd, men læs først nedenstående som starter med at Christiane modtager en mail fra Danid....

Taget fra http://but-why.dk/den-digitale-forbruger/men-hvad-er-det-sa-i-mener


Det er ikke altid nemt at finde ud af hvad det offentlige mener, når de sender emails og anden skriftlig kommunikation. Det er kompliceret at kommunikere teknologi til almindelige mennesker, og derfor kræver det også man gør sig ekstra meget umage for netop ikke at fremmedgøre læseren. Det synes jeg ikke lykkes i dagens eksempel.

Forleden modtog jeg en mail fra DanID. De prøver at fortælle mig noget om min digitale signatur. Men som bruger er jeg mere forvirret efter en før jeg læste mailen. Jeg har ved hvert afsnit tilføjet de overvejelser, som jeg (eller en anden helt almindelige bruger) nok kunne være tilbøjelig til at tænke.
Kan vi virkelig byde helt almindelige brugere den form for kommunikation? Hvad synes du?

Kære Christiane
Vi har registreret, at din Digitale Signatur udløber 04/10-2011.
Uha, hvad er det lige den Digitale Signatur er?

Digital Signatur er den 1. juli 2010 afløst af NemID, hvorfor du ikke kan forny din Digitale Signatur.
Men er der så ikke noget der hedder Digital Signatur?

Vi kan i stedet tilbyde dig NemID – den nye Digitale Signatur,
men troede ikke der var mere digital signatur?

der giver adgang til samme services som din Digitale Signatur i dag.
hvorfor har I så lavet en ny?

Har du allerede fået NemID via din bank eller bestilt NemID på nemid.nu, kan du se bort fra denne mail.
Burde I ikke vide at jeg allerede har det? Og derfor ikke belemre mig med forvirrende mails?

Din gamle Digitale Signatur udløber som nævnt 04/10-2011.
Ja det kan jeg så forstå

Skal du ikke bruge den gamle signatur
nej det skal jeg vel ikke så??
kan du slette den ved at trykke på Start-knappen, vælge menupunktet Digital Signatur og trykke på Slet Signatur.
Hvilken start-knap???

Vær opmærksom på at hvis du har krypteret data, f.eks. har modtaget krypteret e-mail, skal du stadig bruge den gamle signatur til at åbne de gamle e-mails.
hvad er krypteret data? hvad for nogle gamle emails? skal jeg nu alligevel bruge den gamle Digitale Signatur??? Men jeg kan jo ikke forny den siger I??

Venlig hilsenDanID A/SEmailen blev fulgt op af endnu en email som kryptisk forklarede at den foregående mail kunne betragtes som troværdig. Hvorfor var ikke helt klart.

torsdag den 16. februar 2012

David Rumsey Historical Map Collection

David Rumsey Historical Map Collection (http://www.davidrumsey.com/) er som navnet siger en samling af kort. Ikke mindre end 150.000 kort befinder sig nu i deres samling, som hovedsageligt fokuserer på 18'ende og 19'ende århunderetals kort over Nord- og Sydamerika, men de ligger også inde med kort fra andre perioder og verdensdele samt andre genstande som f.eks. bøger. Pt. har de mere end 27.000 kort der er blevet digitalisere og som ligger frit tilgængeligt på nettet.

Kortene kan nåes vha. sidens egen såkaldte "LUNA browser":

http://www.davidrumsey.com/view/articles/luna

Det er en kæmpe database hvor man kan finde utroligt meget der har med kartografi at gøre. På trods af den store mængde dat syntes jeg faktisk det virker overraskende godt. F.eks. søgte jeg på: "Maryland 1867" og på ingen tid sad jeg og kiggede på et kort over Delaware, Maryland:


Stort set alle genstandene ligger i så høj opløsning at man kan zoome ind og det er næsten som om man sidder med dem i hånden.

Ud over LUNA kan funktionen også anvendes i f.eks. Second Life (som jeg ikke har prøvet) og min egen favorit Google Earth, hvor man ganske simpelt kan bevæge sig rundt over alt på jorden og visse steder vil så være market og man kan finde en række kort fra forskelige historiske perioder. F.eks. har jeg siddet og kigget på kort over Slesvig anno 1852:



Generelt om siden må jeg sige at jeg føler at det er et nyttigt historisk redskab der kan bruges til at undersøge udvikling af en bestem landsdel fra et givet tidspunkt og til nu. Man ved jo aldrig hvornår man får brug for et godt kort!

Omkring hjemmesidens opbygning og den formidlings proces som ligger i den, må jeg sige at det er meget lige til. Man kan lynhurtigt og let finde ud af menuerne selvom det er en stor datamængde syntes jeg det virker overskueligt. Specielt hvis man har Google Earth klienten installeret gør det, det ret underholdende at svæverundt over jorden og så slå ned på de steder man ønsker at se anno xxxx.

lørdag den 11. februar 2012

Historien om Kvostedgård

Kvostedgård, en bondegård fra 1700tallet, flyttet i 1938 til en vestjysk hede hvor den nu er en del af frilandsmuseet Hjerl Hede. Hjerl Hede formidler den lille danske landsbys historie igennem 17- og 1800tallet, og har, til undervisningsbrug, lavet en side om netop Kvostedgård.

 www.kvostedgaarden.dk

Formidlingen om Kvostedgård er rettet mod 4.-6. klasse, på siden er der info til læreren om hvordan undervisningen og materialet kan skrues sammen, og derudover er der så selve historieformidlingen.

Der er 8 videoer med historier om gårdens opbygning, dens beboere og lignende. Generelt har alle disse videoer dårlig lyd, er ALT for lange (mellem 8 og 15min), og er på grænsen til det kedelige, særligt når man påtænker de skal formidle til børn. Selve historierne fejler intet, men formidlingen er ikke så succesfuld – efter min vurdering.

Siden indeholder også et spil hvor man vælger at følge Marie eller Mads (ca. 11årige børn) og en dag i deres liv på gården. Undervejs i spillet, som er gennemført på ca. 30min, fortælles der om hverdagen, og nogle udvalgte emner, som det at kærne smør eller høste. Man skal undervejs svare på nogle spørgsmål (f.eks. hvad et tællelys er), og rundt i landsbyen for eksempelvis at aflevere en madpakke til høstmændene eller sende køerne på græs.


Spillet giver et indblik i børnenes liv på gården, hvad de arbejdede med, og at der kun var tid til at gå i skole få timer og slet ikke under høsten. Det giver også noget letforståeligt viden om landsbylivet, så rent fagligt synes jeg spillet er OK til skolebørn på ca. 10 år.



Spillet skifter imellem fine panoramabilleder i gården og stalden hvor man kan se sig rundt og finde viden om genstandene, og videre til grafik af vekslende kvalitet når man skal rundt i landsbyen – en mærkelig kombination der trækker min vurdering af spillet i negativ retning.
På nogle punkter er der kælet for detaljerne og spillet ser indbydende ud, i den næste scene ligner grafikken noget der, groft sagt, er bygget af legoklodser eller en amatørs første hjemmelavede spil.


Min helt overordnede vurdering af kvaliteten af denne sides historieformidling er altså blandet. 
Selve grundidéen er god nok, specielt hvis skoleklasserne kunne koble det samme med et besøg på frilandsmuseet og prøve nogle af tingene i praksis. I spillet er der fokus på børnenes liv på gården, den faktuelle viden er tilpasset aldersgruppen og længden på spillet er fin til undervisningsbrug. På førnævnte punkter er formidlingen dog ramt ved siden af, og selvom børnene nok vil begejstres af et spil i undervisningen, så er elementer af denne side så kedsommelige at de kan kvæle selv en 10årigs begejstring.

torsdag den 9. februar 2012

E-bøgernes fremmarch

Hvad enten man kalder dem ebøger eller iBooks tordner salget af dem frem i USA. I ugen efter jul 2011 solgte 42 ud af de 50 bøger på USA Today's bestseller-liste flere eksempler i elektronisk form end i papirudgaven og på Amazon har salget af ebøger allerede overhalet hhv. paperbacks og Hard-cover. Læs mere om udviklingen på det amerikanske marked i denne artikel fra Information: http://www.information.dk/291710

Danmark halter dog stadig langt bagefter af forskellige årsager. Måske den vigtigste, at vi som et lille sprogområde ikke har de samme markedsøkonomiske fordele ved en hurtig omstilling, og at nogle få store forlag dominere markedet og derfor kan sætte standarten.

Men også danske forfattere er yderst skeptiske overfor det nye format som man kan læse i denne artikel fra Bogmarkedet fra august 2011: http://bogmarkedet.dk/nyheder/stjerneforfattere-afviser-salg-af-e-b%C3%B8ger. Her er det Jussi Adler-Olsen (som jeg indtil jeg så billedet faktisk troede var en kvinde) og Leif Davidsen, som beskriver hvorfor de nægter at lade deres bøger udkomme som e-bøger. Det er blandt andet for at støtte boghandlerne som de mener vil forsvinde, hvis vi går over til e-bøger. For en som mig der de sidste mange år har købt mine bøger over nettet, virker det lidt som at begræde de automatiske billetautomater på togstationer fordi man savner den personlige betjening i billetsalget, men jeg er klar over at andre har mere romantiske følelser overfor boghandlere. Som et eksempel på hvor hurtigt det går kan jeg dog ikke lade være med at nævne, at jeg forleden fandt en titel af Jussi Adler-Olsen i Ibooks Store. Så han har åbenbart ladet sig overtale på et tidspunkt i løbet af det seneste halve år.

mandag den 6. februar 2012

Havhingsten - vikingetogter på spil

Havhingsten er et banebrydende forsknings- og formidlingsprojekt som overhovedet intet har med IT at gøre. Kort fortalt har arkæologer og enthusiaster rekonstrueret et vikingeskib så præcist som muligt. I 2007 fulgte skibet med besætning i vikingernes fodspor og tog turen over Nordsøen fra Roskilde til Dublin, udelukkende ved hjælp af vikingeskibssejl og årer (man må dog formode at velkomsten i Dublin var varmere for vikingeskibet, end den ville have været for 1000 år siden).


På hjemmesiden havhingsten.dk kan man finde materialer om skibet, heriblandt spillet Sea Stallion Attack, som er udviklet til undervisningsbrug. Kort fortalt udnytter spillet historisk viden om vikingetogter, og man skal i spillet tage på missioner, hvor man skal vurdere hvor meget proviant og hvor mange vikinger man skal have med. Herefter skal man navigere skibet til sit bestemmelsessted inden man løber tør for proviant, og med tilstrækkelig mange vikinger tilbage til at man kan tæve, hvem det nu er man skal tæve. Ikke mindst giver spillet en fornemmelse af, hvor afhængige vikingerne har været af vejret. Man kan således sagtens bruge dagevis (i spiltid naturligvis) på at komme rundt om Grenen, hvis man er uheldig med vindretningen, som skifter løbende.

Spillet er vel for simpelt til at være spilbart kun for underholdningens skyld, men det burde have potentiale til undervisningsbrug i Folkeskolen i forbindelse med andre materialer om vikingerne.