torsdag den 16. februar 2012

David Rumsey Historical Map Collection

David Rumsey Historical Map Collection (http://www.davidrumsey.com/) er som navnet siger en samling af kort. Ikke mindre end 150.000 kort befinder sig nu i deres samling, som hovedsageligt fokuserer på 18'ende og 19'ende århunderetals kort over Nord- og Sydamerika, men de ligger også inde med kort fra andre perioder og verdensdele samt andre genstande som f.eks. bøger. Pt. har de mere end 27.000 kort der er blevet digitalisere og som ligger frit tilgængeligt på nettet.

Kortene kan nåes vha. sidens egen såkaldte "LUNA browser":

http://www.davidrumsey.com/view/articles/luna

Det er en kæmpe database hvor man kan finde utroligt meget der har med kartografi at gøre. På trods af den store mængde dat syntes jeg faktisk det virker overraskende godt. F.eks. søgte jeg på: "Maryland 1867" og på ingen tid sad jeg og kiggede på et kort over Delaware, Maryland:


Stort set alle genstandene ligger i så høj opløsning at man kan zoome ind og det er næsten som om man sidder med dem i hånden.

Ud over LUNA kan funktionen også anvendes i f.eks. Second Life (som jeg ikke har prøvet) og min egen favorit Google Earth, hvor man ganske simpelt kan bevæge sig rundt over alt på jorden og visse steder vil så være market og man kan finde en række kort fra forskelige historiske perioder. F.eks. har jeg siddet og kigget på kort over Slesvig anno 1852:



Generelt om siden må jeg sige at jeg føler at det er et nyttigt historisk redskab der kan bruges til at undersøge udvikling af en bestem landsdel fra et givet tidspunkt og til nu. Man ved jo aldrig hvornår man får brug for et godt kort!

Omkring hjemmesidens opbygning og den formidlings proces som ligger i den, må jeg sige at det er meget lige til. Man kan lynhurtigt og let finde ud af menuerne selvom det er en stor datamængde syntes jeg det virker overskueligt. Specielt hvis man har Google Earth klienten installeret gør det, det ret underholdende at svæverundt over jorden og så slå ned på de steder man ønsker at se anno xxxx.

4 kommentarer:

  1. Har kun kigget ganske kort (ordspil ikke tilsigtet), men må sige at mit førsteindtryk også er meget positivt. Relativt let at finde rundt, og deres visningssystem fungere også rigtig fint. Og dele begejstringen over den store detaljerigdom. Har ikke prøvet google earth funktionen endnu man skal have prøvet den. Det lader i øvrigt til at være et projekt med en lang forhistorie drevet af ildsjæle. Måske dette er en opskrift på succes. Hvad synes I andre?

    SvarSlet
  2. Jeg er enig i at den virker rigtig godt.
    Også syntes jeg det er helt genialt at de har lavet en Quikstart guide til LUNA browseren. Så kan folk (ink. undertegnet) som måske ikke er så tekniske, hurtigt kan komme i gang med at bruge browseren!
    Jeg tror en af grundende til at det fungere så godt, kunne være, at projektet med at digitalisere kortene har været i gang i så mange år (siden 1996). Og de derfor har langtids erfaring med at bruge internettet som medie til formidling af deres kort?
    Det er også en god forside som fortæller hvad det hele går ud på. Noget som jeg i hvert fald savende på europeana.

    SvarSlet
  3. Jeg er også umiddelbart ret positiv, det er, som allerede nævnt, til at finde rundt, siden holder hvad den lover, kortene er i ok kvalitet, og så er det endda noget man, som historiker, faktisk ville kunne bruge i nogle tilfælde.

    SvarSlet
  4. Thomas K. Damgaard20. februar 2012 kl. 22.33

    Er enig med de øvrige vurderinger af siden. Kiggede dog selv mere på hvordan siden tiltalte mig fx. angående overblik, da denne slags sider har en tendens til at drukne i oplysninger. Her var jeg dog positivt overrasket, da skaberne har kunne begrænse sig og fremdrage det vigtigste. Herefter har man som bruger muligheden for at gå i dybden med siden.
    Til sammenligning findes siden euratlas.com, der indeholder en del interessante kort over europas historiske udvikling. Desværre har personerne bag denne side været for ivrige med at komme ud med deres viden, så man indledningsvis overvældes af informationer.
    Samtidig mangler man den professionalisme som David Rumsey giver udtryk for, og som får en til at stole mere på siden.

    SvarSlet